Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού και για την οποία το Παρίσι επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχε εντοπιστεί την ίδια ημέρα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο υπουργός, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (DRM) στην αεροπορική βάση του Κρέιγ, στα βόρεια του Παρισιού, πρόσθεσε ότι η υπηρεσία αυτή βρίσκεται "στον πυρήνα των αυτόνομων εκτιμήσεων και αποφάσεων" που λαμβάνει η Γαλλία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα με τα οποία επιχειρούσε να αποδείξει ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση σε βάρος πολιτών. "Χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουμε τα μέσα, τα οποία είναι 100% γαλλικά, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση στη Συρία και να αποφασίσουμε την πολιτική μας", υπογράμμισε ο Λε Ντριάν.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ 1.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς υποστήριξε ότι οι αντάρτες και όχι η κυβέρνηση του Άσαντ προέβησαν στην επίθεση με χημικά όπλα για να προκαλέσουν μια ξένη επέμβαση στη Συρία.