Για κατάσταση κοντά στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, προειδοποίησε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώει έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από τις 20 Φεβρουαρίου έχουν περάσει τα σύνορα 70.000 ως 75.000 άνθρωποι προσπαθώντας να διαφύγουν από την καταστολή που ασκεί η Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Οι ομάδες μας στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία μας εξήγησαν σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση εκεί αγγίζει το επίπεδο της κρίσης", εξήγησε μια εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μελίσα Φλέμινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν να μεταφερθούν το συντομότερο (αλλού στην Τυνησία) ενώ σήμερα (Τρίτη) περιμένουμε να φτάσουν 10.000 ως 15.000 άνθρωποι" από τη Λιβύη, συνέχισε η Φλέμινγκ.

Η ίδια πρόσθεσε πως, "σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές, 70.000 ως 75.000 άνθρωποι" έχουν διαφύγει από τις 20 Φεβρουαρίου από τη Λιβύη για να καταφύγουν στην Τυνησία. "Περίπου 14.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα χθες (Δευτέρα), οι περισσότεροι μέχρι σήμερα μέσα σε μια μέρα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Πιέρ Βιμόν, διαβεβαίωσε σήμερα επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζικές αφίξεις προσφύγων προερχόμενων από τη Λιβύη και παρακολουθεί επίσης από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στην αραβική χερσόνησο ώστε να μπορέσει να δράσει.

"Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και την Υεμένη για να υιοθετήσουμε τα απαραίτητα μέτρα εφόσον χρειαστεί", δήλωσε ο Βιμόν. Ωστόσο προς το παρόν προτεραιότητα εξακολουθεί να έχει η κατάσταση στη Λιβύη και οι κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις βιαιότητες.

Η Γαλλία έχει ζητήσει τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για να αποφασιστεί μια "κοινή στρατηγική" έναντι της λιβυκής κρίσης και έναντι των απειλών που δημιουργεί αναφορικά με τη μετανάστευση. Υποστηρίζεται στο διάβημα αυτό κυρίως από τις ιταλικές αρχές που φοβούνται μια μαζική συρροή προσφύγων. Οι συζητήσεις γι' αυτή την ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής συνεχίζονται σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι έτοιμη. "Αυτό που μπορεί να γίνει, γίνεται και έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια", δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για τη μετανάστευση και την ασφάλεια Σεσίλια Μάλμστρομ, στη διάρκεια της ακρόασής της στις Βρυξέλλες από την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

"Ένα έκτακτο ταμείο 25 εκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμο και σε περίπτωση μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης θα πρέπει να βρούμε επιπλέον κεφάλαια", διευκρίνισε η επίτροπος. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη Λιβύη "δεν θα απωθηθούν" από την ΕΕ, υπογράμμισε.

Η Μάλμστρομ παραδέχθηκε πάντως ότι τα κράτη της ΕΕ διαφωνούν όσον αφορά την κατανομή των ευθυνών για την περίθαλψη των ανθρώπων που ενδεχομένως θα αφιχθούν, το καθεστώς των οποίων μένει να καθοριστεί.

"Η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες έδειξε πως δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για μια εσωτερική κατανομή" μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των ανθρώπων που ενδεχομένως θα έρθουν από τη Λιβύη.