Η κυβέρνηση της Ρουάντας έχει θέσει στόχο να μειωθεί το ποσοστό των πολιτών της χώρας που θεωρείται επίσημα ότι ζει υπό συνθήκες φτώχειας κάτω από το φράγμα του 30%, από 45% σήμερα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε.

Ο Καγκάμε έκανε την δήλωση αυτή σε μια τελετή για την έναρξη της δεύτερης φάσης (2013-2017) του λεγόμενου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανάπτυξη και για την Μείωση της Φτώχειας (EDPRS II), το οποίο προβλέπει μια μέση ετήσια ανάπτυξη 11,5% τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Έχουμε στόχο μια διψήφια ανάπτυξη, 11,5%, και μια πτώση της φτώχειας κατά τουλάχιστον 15 μονάδες, δηλαδή από το 45% στο 30% κατά την διάρκεια των πέντε προσεχών ετών", είπε ο Καγκάμε.

Η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού (EDPRS I, 2008-2012), οδήγησε σε "μια διψήφια μείωση του αριθμού τω προσώπων τα οποία ζουν στη φτώχεια μέσα σε πέντε χρόνια και την πτώση από το 37% στο 24% του αριθμού όσων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας την ίδια περίοδο", πρόσθεσε ο Καγκάμε, τονίζοντας πως την συγκεκριμένη πενταετία η Ρουάντα κατέγραψε μέση ετήσια ανάπτυξη 8%.

Όταν είχε παρουσιάσει το σχέδιο EDPRS II, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Ρουάντας είχε τονίζει ότι έχει στόχο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξηθεί στα 1.240 δολάρια ως το 2020, από 644 δολάρια το 2012.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Ρουάντα ήταν 289 δολάρια το 2005 και διπλασιάστηκε μέσα στα οκτώ επόμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

Ο πρόεδρος Καγκάμε κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να "διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο" και να εκμεταλλευθεί "τις νέες οικονομικές ευκαιρίες" που προφέρει η Ρουάντα στους τομείς της γεωργίας, του εμπορίου, της μεταποίησης, των ορυχείων, των μεταλλείων και των υπηρεσιών.

Κατά την διάρκεια του 2012 πολλές χώρες πάγωσαν εν μέρει ή πλήρως την οικονομική ή/και τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν στη Ρουάντα, μετά την δημοσίευση μιας έκθεσης ειδικών του ΟΗΕ η οποία κατηγόρησε το Κιγκάλι ότι υποστήριξε την εξέγερση της οργάνωσης M23 στη ΛΔ Κονγκό, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των αρχών της Ρουάντας. 

Έκτοτε μέρος της βοήθειας άρχισε να ρέει ξανά, τουλάχιστον εν μέρει.