ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατά τις συνομιλίες τους στη Γενεύη.

Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν το καθεστώς της Δαμασκού να δώσει πρόσβαση σε όλα τα χημικά όπλα ενόψει της καταστροφής τους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του, ένα σχέδιο έξι σημείων σύμφωνα με το οποίο η Συρία θα πράπει να δημιουργήσει μία λίστα των αποθεμάτων της μέσα σε μία εβδομάδα.

Η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ομόλογός του, είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εξαιρετικές», ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα «συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης» και ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».

Το μήνυμα του Ομπάμα

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος λίγο πριν από την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου... Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν», είπε ο Ομπάμα.