Προσωπικότητες της "αραβικής άνοιξης", το WikiLeaks, οι "πατέρες" του διαδικτύου και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαταλέγονται στις 241 υποψηφιότητες- νέος αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού- για το Νομπέλ Ειρήνης του 2011.

"Ο οριστικός αριθμός των υποψηφιοτήτων είναι 241, εκ των οποίων 53 οργανώσεις", δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νομπέλ Γκέιρ Λούντεσταντ.

Ο προηγούμενος αριθμός ρεκόρ ήταν πέρυσι, με 237 υποψηφιότητες.

Ο κατάλογος των διεκδικητών του βραβείου δεν ανακοινώνεται, είπε ο Λούντεσταντ σημειώνοντας ότι οι φετινές υποψηφιότητες επηρεάστηκαν από τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

"Λάβαμε αρκετές προτάσεις που αντανακλούν την κατάσταση που παρατηρούμε" στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη ιδιαιτέρως, είπε.

Χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο- κοινοβουλευτικοί και υπουργοί, προηγούμενοι βραβευθέντες, μέλη ορισμένων διεθνών οργανισμών, καθηγητές πανεπιστημίου- μπορούν να προτείνουν έναν υποψήφιο, με τελευταία προθεσμία για την αποστολή των προτάσεων την 1η Φεβρουαρίου.

Η Επιτροπή Νομπέλ συνιστά σε όσους καταθέτουν υποψηφιότητες να μην αποκαλύπτουν εκ προοιμίου τις προτάσεις τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες γι΄αυτό, γεγονός που επιτρέπει τη φημολογία πριν από την ανακοίνωσή της βράβευσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο νορβηγός βουλευτής Σνόρε Βάλεν ανακοίνωσε ότι πρότεινε το WikiLeaks για το Νομπέλ εκτιμώντας ότι ο ιστότοπος που ίδρυσε ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ και είχε ειδικότητα στη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών επέτρεψε να γίνουν αποκαλύψεις για "διαφθορά, εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια".

Η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και ένα ηγετικό της στέλεχος, η Σβετλάνα Γκανούσκινα, είναι επίσης υποψήφιες για την προστασία των ελευθεριών στη Ρωσία.

Μεταξύ των υποψηφίων επίσης είναι οι τρεις άνδρες που αποκαλούνται "οι πατέρες" του Διαδικτύου, οι Αμερικανοί Λάρι Ρόμπερτς και Βιντ Σερφ και ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι.

Η εφεύρεσή τους επέτρεψε να αναδειχθούν ιστότοποι όπως το Twitter και το Facebook που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην "αραβική άνοιξη".

Άλλες γνωστές υποψηφιότητες είναι η ΕΕ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ και ο κουβανός διαφωνών Οσβάλδο Πάγια Σαρντίνας.

Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. Το βραβείο απονέμεται κατά παράδοση στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, του Σουηδού εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νομπέλ.

Πέρυσι η Επιτροπή Νομπέλ που αποτελείται από πέντε μέλη τα οποία ορίζει το νορβηγικό κοινοβούλιο, προκάλεσε την μήνιν του Πεκίνου βραβεύοντας τον φυλακισμένο κινέζο αντικαθεστωτικό Λιού Σιαομπό.