Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Την Κυριακή, 9 εκατομμύρια Γερμανοί - για την ακρίβεια Βαυαροί – πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν την κυβέρνηση στη Βαυαρία. Πρόκειται για το 15% του εκλογικού σώματος, το οποίο θα αναδείξει την κυβέρνηση σε μια εβδομάδα από τώρα.

Το μέγεθος του κρατιδίου, αλλά και η χρονική στιγμή της διεξαγωγής των εκλογών αυτών τις καθιστά κατά κάποιον τρόπο μια πρόβα τζενεράλε για το τι μπορεί να περιμένει κανείς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τουλάχιστον στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχει μια εκλεκτική συγγένεια των αποτελεσμάτων στις εκλογές για το τοπικό και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. 

Το 2009 ήταν η εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία οι χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ έφεραν με 33,8% το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949 και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) το χειρότερο μεταπολεμικό με 23%. Στη Βαυαρία, όπου οι χριστιανοδημοκράτες λόγω των ιδιαίτερων παραδόσεων του κρατιδίου κατεβαίνουν ως Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) οι χριστιανοδημοκράτες πήραν το 42,5% και το SPD το 16,8%, χάνοντας 5,7% και 8,7% αντίστοιχα. Ήταν και για τα δύο κόμματα το χειρότερο ιστορικό τους αποτέλεσμα. 

Οι εκλογές στη Βαυαρία είχαν γίνει τότε ένα χρόνο νωρίτερα από τις ομοσπονδιακές, το αποτέλεσμα όμως ήταν μια πανωλεθρία και για τα δύο μεγάλα κόμματα, το CSU έπεσε στο 43,5% και έχασε για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ το SPD κατέρρευσε στο 18%. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν και εδώ, όπως σε όλη τη Γερμανία ανάκαμψη των δύο μεγάλων κομμάτων, το CSU κινείται στην περιοχή του 48%, το SPD στο 21%. Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από την κάλπη της Κυριακής θα πρόκειται για ένα σημάδι ανάκαμψης των δύο μεγάλων που μπορεί να επιβεβαιωθεί και στις εκλογές της Κυριακής, φέροντας πιο κοντά ένα μεγάλο συνασπισμό. 

Στις τοπικές εκλογές πάντως κατεβαίνει και ένας αυτόνομος Βαυαρικός συνδυασμός (ο Σύνδεσμος Ελεύθερων Ψηφοφόρων) που στις τελευταίες εκλογές πήρε το 10% των ψήφων και κάνει τις συγκρίσεις δύσκολες. Ωστόσο οι εκλογές στη Βαυαρία θα είναι ενδεικτικές για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρότεροι δυνάμει Εταίροι των δύο μεγάλων και ιδιαίτερα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του κ. Ρέσλερ (FDP). Το κόμμα αυτό είχε καταφέρει στις τοπικές εκλογές του 2008 να διπλασιάσει το ποσοστό του στο 8%. Στις ομοσπονδιακές του 2009, απορροφώντας προφανώς και τις ψήφους του Συνδέσμου, έφτασε στο 14,5%. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο είναι μια καταστροφή για το FDP καθώς το φέρνουν στο 4% και το αφήνουν εκτός τοπικής βουλής (όριο το 5%). 

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε είναι πολύ πιθανόν χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόροι να σπεύσουν να ψηφίσουν το FDP στις ομοσπονδιακές εκλογές για να μπει στην ομοσπονδιακή βουλή, σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός της κ. Μέρκελ είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό που θα του δώσει την πλειοψηφία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Κοντολογής, αν και πρόκειται για άλλου είδους εκλογική αναμέτρηση, η Βαυαρία θα δείξει, αν αυτό που θα προκύψει από τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου θα είναι κυβέρνηση Μέρκελ/Ρεσλερ ή μεγάλος συνασπισμός