Η εθνικός συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εξέλεξε σήμερα τον μετριοπαθή ισλαμιστή Άχμαντ Τούμεχ ως προσωρινό πρωθυπουργό.

Ο Τούμεχ, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από τα 75 από τα 97 μέλη του Συνασπισμού που συνεδρίασαν στην Κωνσταντινούπολη, αντικαθιστά τον Γκασάν Χίτο, που είχε παραιτηθεί τον Ιούλιο χωρίς να μπορέσει να σχηματίσει μία κυβέρνηση επιφορτισμένη με τη διοίκηση των συριακών εδαφών υπό τον έλεγχο των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο 48χρονος Τούμεχ, πρώην πολιτικός κρατούμενος από την ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, αναμένεται να επιλέξει τα δεκατρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε έπειτα από διήμερες συνομιλίες μεταξύ μεσολαβητών του υποστηριζόμενου από τους Άραβες και τη Δύση συνασπισμού.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερς μετά την εκλογή του, ο Τούμεχ είπε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησής του «θα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στις απελευθερωθείσες περιοχές, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και η παροχή ασφάλειας».

TAGS