Την εκτίμηση ότι θα είναι σημαντική από πάσης απόψεως η συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, στην Ουάσινγκτον ύστερα από πρόσκληση του κ. Μπάιντεν.

Η επαφή με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο «δημιουργεί όλες τις ευκαιρίες για σε βάθος συζήτηση των απόψεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και για τη συμβολή που μπορεί να έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι αποτελεί και ένδειξη του γεγονότος ότι η αναβάθμιση και η εμβάθυνση των σχέσεων υλοποιούνται μέσα από την πρωτοβουλία του Αμερικανού αντιπροέδρου να συναντηθούμε».

Σε ερώτηση αν η συνάντηση θα είναι ένα από τα βήματα για την καλή προετοιμασία σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά. «Δεν μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος χάρη του διαλόγου ή απλώς μια από τα ίδια, όπως λέμε στην καθομιλουμένη» σημείωσε.

Την ίδια ώρα δήλωσε πως «αν δεν δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στο Κυπριακό με πραγματικά γενναίες πρωτοβουλίες από πλευράς Τουρκίας, δεν θα μπορούμε να ελπίζουμε σε μια σύντομη λύση του Κυπριακού».

Σχολιάζοντας την αρνητική αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην πρόταση για την Αμμόχωστο, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Αν θα επαναλαμβάνουμε εαυτούς, όπως στο παρελθόν, πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις». Πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να το αποδείξουμε όλοι - ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για λύση του Κυπριακού, όπως είναι η Τουρκία - μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες.