Την ανανέωση της κυβερνητικής συμφωνίας με σαφείς δεσμεύσεις ζήτησε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της κεντρώας συμμαχίας "Επιλογή Πολιτών", ο Μάριο Μόντι.

 «Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα- ο οποίος πιστεύω ότι εγκρίνει τη στάση μας - την ανανέωση της κυβερνητικής συμφωνίας, με σαφείς δεσμεύσεις των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν. Διαφορετικά, θα πάψουμε να μετέχουμε στην πλειοψηφία», δήλωσε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και ισόβιος γερουσιαστής.

 Σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον τρόπο αυτό, ο Μόντι προσπαθεί να μην τεθεί εκτός εξελίξεων, από τη στιγμή που, τις τελευταίες εβδομάδες, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί μόνον το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο κεντροδεξιός «Λαός της Ελευθερίας».

 Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο.

 Δεν πρόκειται για την τελική ψηφοφορία, αλλά, σύμφωνα με ορισμένους εκ των παρατηρητών, μια πρώτη αρνητική έκβαση για τον «Μίστερ Τιβί», θα μπορούσε να προκαλέσει την αποχώρηση των συντηρητικών υπουργών από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

 «Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση. 'Αλλο οι εργασίες και η απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας και άλλο η κυβερνητική δράση», δήλωσε, πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης, οι Ιταλοί θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο ιδιοκατοίκησης Ιmu, αφού το σχετικό μέτρο κατάργησής του δεν έχει ακόμη κυρωθεί επίσημα».