Την άποψη ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι ένας άνθρωπος "πολιτικά νεκρός" που "δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο" και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, ανέφερε πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

"Θεωρούμε πως, ακόμη κι αν ο Καντάφι καταφέρει τώρα να ελέγξει την κατάσταση, είναι ένας άνθρωπος πολιτικά νεκρός ο οποίος δεν έχει θέση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο", πρόσθεσε η πηγή αυτή, μέσω της οποίας η Ρωσία φαίνεται να καλεί για πρώτη φορά τον λίβυο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ήδη από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ "είχε αντιδράσει αρνητικά στις ενέργειες των αρχών" εναντίον των αντιπολιτευομένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον Καντάφι έως ότου εγκαταλείψει την εξουσία, όπως δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Καλημέρα Αμερική" του δικτύου ABC, η Ράις σημείωσε επίσης ότι είναι ακόμη πρόωρο να συζητείται η παροχή υλικής υποστήριξης στους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την απομάκρυνση του Καντάφι, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σχηματιστεί μια ενωμένη αντιπολίτευση με σαφές περίγραμμα.