Τουλάχιστον 17 έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό από το σχεδόν ταυτόχρονο πέρασμα του τυφώνα Ίνγκριντ και της τροπικής καταιγίδας Μάνουελ την Κυριακή.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στο Κόλπο του Μεξικού και στις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις και ανάγκασαν αρκετές πόλεις να ακυρώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, καθώς κινδύνεψαν από την υπερχείλιση ποταμών. «Υπάρχει πολύ νερό και τα ποτάμια είναι γεμάτα», δήλωσε ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης του Μεξικού. «Θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες βροχές, όταν οι δύο καταιγίδες προσεγγίσουν την ξηρά», πρόσθεσε.

Στην επαρχία Γκουερέρο στις ακτές του Ειρηνικού, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς τα σπίτια τους παρασύρθηκαν από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές του Σαββάτου και της Κυριακής. Στις πολιτείες Πουέμπλα και Χιντάλγκο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν παρασύρθηκαν από ένα ισχυρό ρεύμα.

Στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού, ο τυφώνας Ίνγκριντ, αναβαθμισμένος στην κατηγορία 1 με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα, «χτυπά» τις επαρχίες Ταμαουλίπας και Βέρακρουζ με αποτέλεσμα περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι να αναζητήσουν καταφύγιο σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης .

Η Ίνγκριντ, το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στις 21.00 GMT σε απόσταση 175 χιλιομέτρων από την πόλη Ταμπίκο, αναμένεται να φέρει συνθήκες τυφώνα νωρίς το πρωί της Δευτέρας όταν προσεγγίσει την ξηρά στις δύο επαρχίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικ'ό Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες, η Ίνγκριντ πιθανώς να ενισχυθεί λίγο πριν από την προσέγγιση στις παράκτιες περιοχές.

Στην ακτή του Ειρηνικού, η τροπική καταιγίδα Μανουελ αποδυναμώθηκε μετά την προσέγγιση της ξηράς, αλλά ο κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων συνεχίζεται. Ο Μάνουελ κινήθηκε με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα φέρνοντας πολύ υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων σε παραλιακά θέρετρα της περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του Ακαπούλκο.