Νοτιοκορεάτες στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον άνδρα ο οποίος προσπαθούσε να περάσει στη Βόρεια Κορέα διασχίζοντας ένα ποτάμι και τον σκότωσαν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

"Πήδηξε στο ποτάμι Ιμτζίν και αγνόησε πολλές προειδοποιήσεις των νοτιοκορεατών στρατιωτών. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κι η σορός του περισυνελέγη", δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή και δεν είναι σαφές εάν ήταν Νοτιοκορεάτης, προσπαθούσε πιθανόν να περάσει στο βορρά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλείται δήλωση αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία ο πυροβολισμός δικαιολογείται καθώς η ταυτότητα του άνδρα ήταν άγνωστη και ενδεχομένως ήταν βορειοκορεάτης στρατιώτης.

Το περιστατικό αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, κυρίως διότι οι περιπτώσεις διέλευσης από το νότο στο βορρά είναι ελάχιστες. Οι Νοτιοκορεάτες που θέλουν να ταξιδέψουν στον αποκλεισμένο βορρά ακολουθούν γενικώς τη διαδρομή μέσω Κίνας.

Συνήθως το πέρασμα των συνόρων γίνεται από το βορρά στο νότο, με τα πρόσωπα που το επιχειρούν να πρέπει να περάσουν από την Κίνα και στη συνέχεια από μια τρίτη χώρα πριν φθάσουν στη Νότια Κορέα. Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Κίνα και προσπαθούν να φθάσουν στο νότο. Περί τους 25.000 έχουν φθάσει στη Νότια Κορέα.

Ο ποταμός Ιμτζίν ορίζει ένα μέρος των δυτικών συνόρων ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες ουδέποτε υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται τη στιγμή που η Πιονκγιάνγκ και η Σεούλ καταβάλλουν προσπάθειες συμφιλίωσης, με την επαναλειτουργία σήμερα της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ που βρίσκεται στη βορειοκορεατική μεθόριο. Η λειτουργία του βιομηχανικού αυτού συγκροτήματος είχε σταματήσει τον περασμένο Απρίλιο, με απόφαση της Βόρειας Κορέας, εν μέσω απειλών από μέρους της για επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, στενού συμμάχου της χώρας αυτής.

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν επίσης περαιτέρω συνομιλίες για τη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο βιομηχανικό αυτό πάρκο και την διοργάνωση συναντήσεων προς τα τέλη του μήνα μεταξύ των οικογενειών που χώρισαν στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.