Δεν πάνε στο σχολείο για να μην κινδυνέψει η ζωή τους.

Πρόκειται για 590 παιδιά ηλικίας 3 ως 15 ετών που είναι υποχρεωμένα να μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους με την ελπίδα να διαφύγουν από τις συνέπειες του νόμου της αντεκδίκησης.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Επιτροπής Συμφιλίωσης». Σύμφωνα με αυτά
600 γυναίκες και 590 παιδιά ζουν κλεισμένα στα σπίτια τους με το φόβο ότι θα τα σκοτώσουν στο πλαίσιο κάποιας βεντέτας.

«Τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά στερούνται κάθε μέσου επικοινωνίας, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας της απομόνωσής τους», εξήγησε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκγιν Μάρκου, υπεύθυνος της οργάνωσης.

Οι αρμόδιες για την εκπαίδευση αλβανικές αρχές είχαν θεσπίσει πέρυσι προγράμματα ατομικής κατ' οίκον εκπαίδευσης για καθένα από τα παιδιά που ζουν αποτραβηγμένα στα σπίτια τους.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε αυτά τα παιδιά, αλλά ο στόχος μας είναι να τα κάνουμε να βγουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όπως τα άλλα, στο σχολείο», δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους η νέα υπουργός Παιδείας Λιντιτά Νικόλι.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία ανέλαβε χθες καθήκοντα, εννοεί να εφαρμόσει κατά γράμμα τους νόμους και να θέσει σε εφαρμογή στοχευμένα σχέδια δράσης με την ελπίδα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε η υπουργός.