Ένας νεκρός και τρεις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα Μαν Γι από την Ιαπωνία που αναμένεται να πλήξει και την ευάλωτη περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι αρχές ζήτησαν από τουλάχιστον 400.000 κατοίκους σε τέσσερις επαρχίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλές κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν την ακύρωση περισσότερων εσωτερικών πτήσεων.

Ο τυφώνας που είναι ο 18ος της σεζόν στην Ασία, πέρασε από κύριο νησί της χώρας το Χονσού στις 7:40 τοπική, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα και πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ειδικές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία σε διάφορες περιοχές, όπως στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Κιότο στα δυτικά. Το Τόκιο ήδη "χτυπήθηκε" τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, από ισχυρούς ανέμους που αναμένεται να αυξηθούν στα μέσα της ημέρας, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού που προειδοποιεί και για ισχυρές βροχοπτώσεις.

Το ανατολικό τμήμα της χώρας θα πρέπει να αναμένει ισχυρές νεροποντές νωρίς το πρωί, γύρω στο μεσημέρι το Τόκιο και νωρίς το απόγευμα η περιοχή της Φουκουσίμα, η οποία ρημάχτηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 και συνεπώς θεωρείται και είναι πολύ ευάλωτη. Η εταιρεία εκμετάλλευσης του πυρηνικού εργοστασίου, η Tokyo Electric Power ( Tepco ), ανέφερε την Κυριακή ότι έχει ενισχύσει τον κρίσιμο εξοπλισμό του εργοστασίου, όπως τους σωλήνες νερού και τις αντλίες για την ψύξη των αντιδραστήρων.

 

Οι γερανοί έχουν επίσης εξασφαλιστεί και έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες. Ωστόσο , υπάρχουν φόβοι ότι η

ένταση της βροχής μπορεί να αυξήσει τις ήδη πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού που διέρρευσε το προηγούμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να αντλούν το νερό της βροχής που έχει συσσωρευτεί γύρω από τις δεξαμενές οι οποίες "ευθύνονται" για τη διαρροή καισίου και στροντίου.