Μια εντυπωσιακή φράση χρησιμοποίησε σήμερα ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, προεξοφλώντας τη νίκη της κεντροαριστεράς.

«Αυτή την φορά δεν πρόκειται να κάνουμε τα λάθη των προηγούμενων εκλογών. Αυτή την φορά, αν πάμε σε εκλογές, θα θάψουμε στην άσφαλτο την κεντροδεξιά», είπε ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στο Μιλάνο.

«Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, διότι δεν τον συμφέρει. Φοβάται τις εκλογές. Το πολύ-πολύ, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ζητήσει από τους υπουργούς του να παραιτηθούν κι αμέσως μετά να τους τοποθετήσει εκ νέου εντός κυβερνητικής ομάδας», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι θεωρείται ο επικρατέστερος για την ηγεσία του PD και το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστερής παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση οριστικοποίησης της υποψηφιότητας του Ρέντσι για την πρωθυπουργία, ο Μπερλουσκόνι ενδέχεται να μην λάβει μέρος στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, δεδομένου και του γεγονότος ότι η διαφορά ηλικίας των δυο πολιτικών αγγίζει τα 39 χρόνια.

Την δήλωση του δημάρχου της Φλωρεντίας επέκρινε έντονα ο τηλεοπτικός όμιλος του Μπερλουσκόνι. Σχολιαστές τόνισαν πως «μάλλον ο Ρέντσι ξεχνάει ότι είναι η μαφία της Σικελίας —καθ' ομολογία γνωστών μετανοημένων νονών— η οποία συνηθίζει να εκτελεί και να θάβει στην άσφαλτο όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία της».