Τζιχαντιστές και μέλη σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών ομάδων αποτελούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τους σύρους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, μέρος της οποίας δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Η ανάλυση, η οποία προέρχεται από τον συμβουλευτικό σε θέματα άμυνας οργανισμό IHS Jane's και η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη εντός της εβδομάδας, υπολογίζει τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων των ανταρτών περίπου στις 100.000, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, οι αντάρτες είναι διασπασμένοι σε περισσότερες από 1.000 αυτόνομες ομάδες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η IHS Jane's υπολογίζει τους μαχητές των ομάδων οι οποίες συνδέονται άμεσα με την Αλ Κάιντα σε 10.000, ενώ άλλες 30.000 με 35.000 είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, με τη διαφορά, σε σχέση με τους τζιχαντιστές, ότι απασχολούνται μόνο με τη μάχη στη Συρία και όχι με τον «παγκόσμιο ισλαμιστικό αγώνα».

«Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από ομάδες οι οποίες έχουν τουλάχιστον κυρίαρχη μέσα τους την ισλαμιστική θέαση της σύγκρουσης», αναφέρει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τσαρλς Λίστερ, βασικός συντάκτης της ανάλυσης.

«Η ιδέα ότι οι βασικές ομάδες οι οποίες ηγούνται της αντιπολίτευσης είναι κοσμικού χαρακτήρα, απλώς δεν αποδεικνύεται. Εάν, δε, η Δύση εμφανιστεί ως αδιάφορη για την ανατροπή του Άσαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές είναι πολύ πιθανό να κινηθούν περαιτέρω προς τους εξτρεμιστές», προειδοποίησε ο κ. Λίστερ.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με μαχητές, αλλά και σε εκτίμηση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.