current views are: 1

16 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:26

Μπαν Κι Μουν: Έγινε χρήση του αερίου Σαρίν στη Δαμασκό

«Έγινε χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό την 21η Αυγούστου» ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν.

Δημοσίευση 16:26’
αρθρο-newpost

«Έγινε χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό την 21η Αυγούστου» ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν.

«Έγινε χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό την 21η Αυγούστου» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν παρουσιάζοντας την έκθεση των επιθεωρητών του οργανισμού, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. 

Όπως σημείωσε ο γγ του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών σε σχετικά μεγάλη κλίμακα στην περιοχή Γκούτα της Δαμασκού, και συμπλήρωσε ότι η επίθεση προκάλεσε «απώλειες», και ειδικότερα σε αμάχους.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Μπαν Κι Μουν επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι «συντριπτικά και αδιαμφισβήτητα». «Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», συμπλήρωσε.

Ο Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει τις απαραίτητες «συνέπειες» σε περίπτωση που το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν συμμορφωθεί με το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο χημικού αφοπλισμού της Συρίας.

«Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου. Πιστεύω πως όλοι θα καταδικάσουν μαζί μου αυτό το απεχθές έγκλημα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Τα ευρήματα των επιθεωρητών βασίζονται σε στοιχεία που συνέλεξαν γύρω από την περιοχή του συμβάντος, σε βιολογικά και αιματολογικά δείγματα, καθώς και συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες.

Τα δείγματα που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές εστάλησαν σε τέσσερα εργαστήρια πιστοποιημένα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. 

Όπως είπε, τα περιβαλλοντικά και βιολογικά δείγματα δείχνουν ότι έγινε χρήση εκτεταμένη χημικών.

«Το 85% των αιματολογικών δειγμάτων ήταν θετικά στο αέριο Σαρίν» είπε και τόνισε ότι ελήφθησαν βιολογικά δείγματα  από 34 ασθενείς με συμπτώματα δηλητηρίασης που επέλεξαν οι παρατηρητές. Σχεδόν όλα, σημείωσε ο γγ του ΟΗΕ ήταν θετικά στο αέριο.  

Παράλληλα, σημείωσε για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους – εδάφους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κεφαλή με χημικές ουσίες. «Οι επιθεωρητές φωτογράφησαν τους πυραύλους» είπε ο Μπαν και τόνισε ότι στα θραύσματα που ανακτήθηκαν από τον τόπο της επίθεσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ποσότητες του αερίου.

Η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για την επίθεση, με τη Γαλλία ωστόσο να σχολιάζει πως η έκθεση αφήνει «λιγοστές αμφιβολίες» για το ότι το καθεστώς φέρει την ευθύνη.


σχετικα αρθρα