Ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft Μπιλ Γκέιτς παραμένει και φέτος ο πλουσιότερος Αμερικανός καθώς η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά 6 δισ. σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το νέο ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Forbes που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Γκέιτς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής εδώ και 20 χρόνια. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα ο 57χρονος Γκέιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ξεπερνώντας τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ.

Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί συγκεντρώνουν από κοινού περιουσία ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων —από 1,7 τρισ. πέρσι— ποσό που συνιστά απόλυτο ρεκόρ. Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους οφείλεται στην άνοδο του χρηματιστηρίου και στην κινητικότητα στην αγορά ακινήτων.

Όπως και πέρσι, δεύτερος κατατάσσεται ο Γουόρεν Μπάφετ, ο επικεφαλής του ομίλου Berwshire Hathaway, με 58,5 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο Λάρι Έλισον, ο συνιδρυτής της εταιρείας Oracle με 41 δισ. δολάρια ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κόουκ, με περιουσία 36 δισ. ο καθένας. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι 10ος, με 31 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά 314 πολυεκατομμυριούχοι είδαν φέτος να αυξάνονται οι περιουσίες τους, 30 είναι φτωχότεροι σε σχέση με το 2012 ενώ μόνο 22 δεν είδαν καμία αλλαγή στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 48 γυναίκες και, για πρώτη φορά, στην 327η θέση, μια διαφυλική, η Τζένιφερ Πρίτσκερ, η κληρονόμος των ξενοδοχείων Hyatt που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως αντισυνταγματάρχης Τζέιμς Πρίτσκερ.

Οι 273 δισεκατομμυριούχοι είναι αυτοδημιούργητοι, 71 κληρονόμησαν την περιουσία τους και οι 56 κληρονόμησαν ένα μέρος και συνέχισαν να την αυξάνουν.