«Καμία αμφιβολία» δεν αφήνει η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την προέλευση της επίθεσης με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, συμπληρώνοντας πως «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι ευθύνεται το καθεστώς».

«Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι συντριπτικό, επιβεβαιώνει τη μαζική χρήση αερίου σαρίν (…) όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εκτιμώντας ότι η έκθεση αυτή «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι το καθεστώς ευθύνεται» γι' αυτήν.

«Όταν κοιτάξουμε προσεκτικά τα στοιχεία, τις ποσότητες, το τοξικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε, την πολυπλοκότητα του μείγματος, τη φύση και την τροχιά των πυραύλων, όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.
Ο Φαμπιούς αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Θα δούμε τι θα πει ο κύριος Λαβρόφ για την προέλευση της επίθεσης. Από την αρχή έλεγε ‘είναι οι αντικαθεστωτικοί που έκαναν την επίθεση’», υπενθύμισε. «Αυτό δεν έχει καμία αληθοφάνεια», συνέχισε ο γάλλος υπουργός, εκτιμώντας ότι «αν υπάρχει καλή πίστη, θα υπάρξει συμφωνία».