Ο Λευκός Οίκος έκρινε σήμερα ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη Συρία καταδεικνύει ότι είναι υπεύθυνο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, που αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε (νευροτοξικό) αέριο σαρίν με πυραύλους εδάφους-εδάφους, που μόνο το καθεστώς διαθέτει, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται" για την επίθεση αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα Τζέι Κάρνεϊ.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ από την πλευρά της επισήμανε ότι η έκθεση των επιθεωρητών καθιστά σαφές ότι μόνο η συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Η Πάουερ τόνισε ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει αέριο σαρίν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο χημικό όπλο.

Από την πλευρά του , ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε σε δημοσιογράφους ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία" ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Στην έκθεση πάντως δεν αναφέρεται ποια πλευρά είναι υπεύθυνη για την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν.