Η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε στον ισλαμιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές, Αμπντούλ Καντέρ Μόλα, για εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν, το 1971.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Μόλα, ηγέτη του κόμματος Τζαμαάτ-ε-Ισλάμι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια το Φεβρουάριο από ένα αμφιλεγόμενο «διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων». Η καταδίκη του σε ισόβια είχε προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις χιλιάδων αντιπάλων του κόμματος που ζητούσαν τη θανατική καταδίκη του ηγέτη του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για αθώωση του Αμπντούλ Καντέρ Μόλα και τού επέβαλε αυστηρότερη ποινή όπως είχε ζητήσει η κατηγορούσα αρχή.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά την εκδίκαση έφεσης ετυμηγορίας του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων.

Το δικαστήριο αυτό συστάθηκε το 2010 για να δικάσει τους υπόπτους για συνεργασία με τις πακιστανικές δυνάμεις, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για γενοκτονία, βιασμούς, εμπρησμούς, λεηλασίες και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των εννέα μηνών του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Οι πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έλαβαν την απόφαση για τη θανατική καταδίκη του Μόλα με τέσσερις ψήφους έναντι μιας.