current views are: 1

17 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:40

Λαβρόφ και Φαμπιούς συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για τα χημικά της Συρίας

Εμμένουν στις θέσεις τους Μόσχα και Παρίσι σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά στη Συρία.

Δημοσίευση 11:40’
αρθρο-newpost

Εμμένουν στις θέσεις τους Μόσχα και Παρίσι σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά στη Συρία.

Εμμένουν στις θέσεις τους Μόσχα και Παρίσι σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά στη Συρία.

Η Ρωσία εξακολουθεί να υποψιάζεται πως η επίθεση με δηλητηριώδες αέριο ήταν μια προβοκάτσια των ανταρτικών δυνάμεων και υποστηρίζει πως η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματά της σχετικά με την επίθεση, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας έπειτα από συνομιλίες με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μια ημέρα αφού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν πως χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, ο Λαβρόφ υιοθέτησε μια διαφορετική άποψη απ’ αυτή της Γαλλίας και άλλων δυτικών κρατών που κατηγορούν για την επίθεση τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Έχουμε τους σοβαρότερους λόγους να πιστεύουμε ότι ήταν μια προβοκάτσια», δήλωσε ο Λαβρόφ αναγνωρίζοντας, όπως και ο Φαμπιούς, πως η Ρωσία και η Γαλλία έχουν «διαφορές στην προσέγγιση» των τρόπων για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

«Η έκθεση πρέπει να μελετηθεί, όχι απομονωμένη, αλλά με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα μέσα ενημέρωσης και στο Ίντερνετ», δήλωσε ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας πως η έκθεση δείχνει μόνον ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, καθώς «οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν είχαν εντολή να κατανείμουν ευθύνη».

Πρόσθεσε πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία για να ερευνήσουν άλλα επεισόδια στα οποία φέρεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.

Ο ρώσος υπουργός τόνισε ακόμη πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων «δεν πρόκειται να τεθεί υπό το κεφάλαιο 7» του χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει προσφυγή στη βία.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ πως η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν αφήνει αμφιβολία ότι την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα έχει η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Όταν βλέπεις την ποσότητα του αερίου σαρίν που χρησιμοποιήθηκε, τις τεχνικές πίσω από μια τέτοια επίθεση, καθώς και άλλες πλευρές, φαίνεται ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το καθεστώς (του Άσαντ) βρίσκεται πίσω απ’ αυτή», δήλωσε ο Φαμπιούς.


σχετικα αρθρα