Οι βουλευτές στην Ρουμανία καταψήφισαν σήμερα το νομοσχέδιο που φιλοδοξούσε «να καταπολεμήσει τις καταστροφικές συνέπειες της μαγείας».Πρόκειται για ένα κείμενο που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των πολυάριθμων πρακτικών μαγισσών και μαντισσών της χώρας και αφορούσε την φορολόγηση τους.

Το νομοσχέδιο, του οποίου εμπνευστής υπήρξε ο βουλευτής του κυβερνητικού Δημοκρατικού-Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) Αλίν Ποποβίτσιου, φιλοδοξούσε να «ρυθμίσει τις μυστικιστικές πρακτικές, προκειμένου να προστατεύσει τους εξαπατημένους πολίτες από τους μάντεις, οι οποίοι προβάλλουν ένα ψεύδος ως αλήθεια και ένα πραγματικό γεγονός ως ψεύδος».

Βάσει του κειμένου του νομοσχεδίου, τα «πρόσωπα που εξασκούν μυστικιστικές/πνευματιστικές πρακτικές» οφείλουν να αποκτήσουν νόμιμες άδειες εξάσκησης επαγγέλματος, να πληρώνουν φόρους και να ανήκουν σε επαγγελματική οργάνωση.

«Είμαι απογοητευμένος, σκοπός του νομοσχεδίου ήταν να προστατεύσει τους εξαπατημένους από τους αυτόκλητους μάγους. Η πρωτοβουλία δυσαρέστησε πολλά πρόσωπα, τα οποία είχαν απειλήσει να του κάνουν μάγια για να αποτύχει. Και φαίνεται πως το κατόρθωσαν», τόνισε ο Ποποβίτσιου.

Από την πλευρά της, η ίδια η κυβέρνηση είχε προτείνει στους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως η έγκρισή του θα σήμαινε τη «νομιμοποίηση της μαγείας».

Ο Ποποβίτσιου ωστόσο δήλωσε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθειά του και πως θα αναζητήσει «έναν άλλο τρόπο» για να αποσπάσει την έγκριση του Κοινοβουλίου.