Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε σήμερα ότι ο νόμος για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης πρέπει να αλλάξει επειδή "προφανώς κάναμε κάτι που δεν υπογράφηκε ή συμφωνήθηκε".

"Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο και δυναμική που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρώπη είναι ζώνη συνεργασίας και οι πολίτες μας αναμένουν από την ΕΕ όφελος και όχι κυρώσεις" τόνισε.

"Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της άμεσης αλλαγής του νόμου ώστε η εφαρμογή του να είναι αποδεκτή και από την ΕΕ" είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, σχολιάζοντας τις αναγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα κινήσει μηχανισμό κυρώσεων κατά της Κροατίας επειδή υιοθέτησε νόμο που περιορίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2002.

Ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι η ιστορία που σέρνει την Κροατία σε διαμάχη με την ΕΕ ανοίγει και ορισμένες συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

"Αν τις ανοίξουμε πρέπει να τις προετοιμάσουμε καλά και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί. Είναι η σχέση μας με το παρελθόν- όχι μόνο το κοντινό, αλλά και το μακρινό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας" ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς.  

"Είναι σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε υπεύθυνα κι αν τεθεί πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες περιπτώσεις είναι μόνον μέρος της συζήτησης για το παρελθόν και ποιες είναι και δικαστικές υποθέσεις που εμπίπτουν στη δικαιοσύνη και όχι στην πολιτική" τόνισε.