Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα για την επιδείνωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

"Εχει υπάρξει αξιέπαινη πρόοδος σε κάποιους τομείς τα τελευταία 12 χρόνια, αλλά έχω την έντονη ανησυχία ότι η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώνεται", δήλωσε η Πιλάι στην Καμπούλ, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

"Είχα εκτενείς συζητήσεις με ακτιβιστές ΜΚΟ. Μου κατέστησαν σαφές ότι φοβούνται πώς κινδυνεύουν να αντιστραφούν οι όποιες επιτυχίες επιτεύχθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά τη μετάβαση", πρόσθεσε η ίδια.

Το Αφγανιστάν θα αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας τον επόμενο χρόνο με την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ενώ εντός του 2014 είναι προγραμματισμένη και η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Η Πιλάι δήλωσε ότι τα "(ανθρώπινα) δικαιώματα δεν θα πρέπει να θυσιάζονται για πολιτικές σκοπιμότητες".

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες φέτος, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, εμπνέει ανησυχία και ότι η βία κατά των γυναικών παραμένει ενδημική.

"Φοβάμαι ότι οι πρόσφατοι διορισμοί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συγκεκριμένου ιδρύματος", τόνισε η Πιλάι.