Στην εξακρίβωση των κινήτρων του δράστη, του 34χρονου άνδρα που σκότωσε 12 ανθρώπους μέσα σε ένα κτίριο γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον, έχει επικεντρώσει τις έρευνές της η αμερικανική αστυνομία ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί και την ευκολία με την οποία ο Άαρον Αλέξις κατάφερε να εκτελέσει το σχέδιό του.

Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για το παρελθόν του Αλέξις και τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσίαζε θέτουν το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν ο 34χρονος Αφροαμερικανός από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας να μπει οπλισμένος στο κτίριο, στην καρδιά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

Η σφαγή αυτή ήταν η χειρότερη που έχει σημειωθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από το 2009, όταν ένας ψυχίατρος σκότωσε 13 στρατιώτες στο Φορτ Χουντ του Τέξας.

"Πρόκειται για μία περιοχή με τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς συνέβη κάτι τέτοιο", είπε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN. "Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος με το ιστορικό αυτού του άνδρα κατάφερε να πάρει έγκριση για να μπαίνει στη βάση", πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Πολεμικού Ναυτικού Ρέι Μέιμπας ανακοίνωσε ότι διέταξε να επανελεγχτούν όλα τα συστήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού και του σώματος των Πεζοναυτών. Σύμφωνα με μια πηγή, θα γίνει αρχικά ένας "γρήγορος" έλεγχος ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα όσον αφορά την ήδη υπάρχουσα ασφάλεια και θα ακολουθήσει ένας δεύτερος, εις βάθος έλεγχος.

Ήταν γνωστό ότι ο Αλέξις είχε ασχοληθεί με τον διαλογισμό αλλά ταυτόχρονα είχε και κρίσεις θυμού. Είχε συλληφθεί το 2004 στο Σιάτλ επειδή πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου ενός μάστορα που είχε σταθμεύσει το όχημα μπροστά στο σπίτι του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2010, συνελήφθη και πάλι, αυτή τη φορά στο Τέξας, επειδή πυροβόλησε στο ταβάνι της γειτόνισσάς του.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε από το 2007 μέχρι το 2011, είχε κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις για απρεπή συμπεριφορά και απείθεια. Όμως δεν κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του και έτσι αποστρατεύτηκε με τιμές, αποκάλυψε ένας αξιωματικός του Σώματος.

Ο πατέρας του, από την άλλη, υποστήριξε ότι ο 34χρονος "δυσκολευόταν να ελέγξει το θυμό του" και ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξις εργαζόταν ως ειδικός σε θέματα πληροφορικής για έναν υπεργολάβο που είχε αναλάβει να εγκαταστήσει το εσωτερικό δίκτυο του Πολεμικού Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Για το λόγο αυτό, είχε λάβει "εξουσιοδότηση ασφαλείας προσωπικού" για να μπαίνει και να εργάζεται στο κτίριο 197, όπου το πρωί της Δευτέρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Οι διαδικασίες που προηγούνται της έκδοσης αυτής της "εξουσιοδότησης ασφαλείας προσωπικού" έχουν ως στόχο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος κατασκοπείας εκ μέρους του ενδιαφερόμενου και ότι εάν είναι ακατάλληλος επειδή στο παρελθόν μπορεί να διέπραξε κάποιο μικροαδίκημα, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το κίνητρο του δράστη παραμένει αδιευκρίνιστο μυστήριο και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) συνεχίζει τις εκκλήσεις της προς όποιον έχει κάποια πληροφορία "για τις πρόσφατες κινήσεις, τις επαφές και τις γνωριμίες" του 34χρονου", όπως είπε η Βάλερι Παρλέιβ.
Οι αρχές, που αρχικά υποπτεύονταν ότι ο Αλέξις είχε συνενόχους, πλέον είναι βέβαιες ότι έδρασε μόνος, είπε η αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λανίερ.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εικασία για τα κίνητρα του δράστη. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι οι περικοπές πλήττουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον τομέα της άμυνας και ενδεχομένως να ευθύνονται για τη μειωμένη ασφάλεια στο συγκρότημα του Νέιβι Γιαρντ όπου εργάζονται σε καθημερινή βάση 3.000 άνθρωποι. "Κατά κάποιον τρόπο, μας έπιασε τσιγκουνιά (...) αυτό όμως θέτει ανθρώπους σε κίνδυνο. Δώδεκα άνθρωποι πλήρωσαν το τίμημα", τόνισε.

Το περιοδικό Τάιμ, επικαλούμενο μια υπό σύνταξη έκθεση του Πενταγώνου, ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται να χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση των υπεργολάβων-εξωτερικών συνεργατών στο Νέιβι Γιαρντ για να κάνει οικονομία. "Σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε κατά πόσον τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης σχετίζονται με τη χθεσινή σφαγή στο Νέιβι Γιάρντ", είπε ωστόσο ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο χώρο όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία σήμερα είχε πρόσβαση μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ερευνητών του FBI.