Η πρώην σταρ του γαλλικού κινηματογράφου Μπριζίτ Μπαρντό ζήτησε σήμερα την βοήθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την πρόσφατη υιοθέτηση από τους Ρουμάνους βουλευτές ενός νόμου που επιτρέπει την ευθανασία των αδέσποτων σκύλων, «εκλιπαρώντας» τον «να ενεργήσει κατά του μακελειού αυτού».

«Κύριε πρόεδρε, υπολογίζω στην άμεση παρέμβασή σας στην Ρουμανία. Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η στείρωση των αδέσποτων ζώων, το κάνουμε σε πολλές χώρες με επιτυχία», ανέφερε η Μπαρντό σε επιστολή της η οποία δημοσιοποιήθηκε από το ίδρυμά της που υπερασπίζεται τα ζώα.

«Σας εκλιπαρώ να μας βοηθήσετε, να δράσετε κατά του μακελειού αυτού, που αποτελεί ντροπή και αμαυρώνει την εικόνα της Ευρώπης», πρόσθεσε, «εφιστώντας την προσοχή του» στην γραπτή διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υιοθετήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2011, για την διαχείριση του πληθυσμού των σκύλων στην ΕΕ.

Η διακήρυξη αυτή καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μέτρα «όπως νόμοι όσον αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού των σκύλων και κατά της απάνθρωπης συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα».

Σύμφωνα με τον νόμο που υιοθέτησε η Ρουμανία, οι αδέσποτοι σκύλοι τους οποίους δεν θα αναζητήσει κανείς εντός χρονικού διαστήματος 14 ημερών μετά την αιχμαλωσία τους θα υποβάλλονται σε ευθανασία.

Το κείμενο αυτό θα πρέπει για να τεθεί σε ισχύ να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου.