Διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) θα συναντηθούν σήμερα στην Νέα Υόρκη για να συζητήσουν για το σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τους Δυτικούς για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βάσει μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας, δήλωσε μια Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Σήμερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) θα έχουν συνάντηση για να συζητήσουν το κοινό σχέδιο απόφασης (που προτάθηκε από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τη Γαλλία) στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας», ανέφερε η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σε ηλεκτρονικό της μήνυμα.

«Σε σεβασμό προς την ακεραιότητα αυτών των διαπραγματεύσεων, δεν θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες της σημερινής συνάντησης ή του σχεδίου απόφασης», πρόσθεσε η ίδια.

Έκκληση Μπαν Κι Μουν για δράση

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να ενεργήσουν για να σταματήσει η χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση.

«Θα απευθύνω μια ισχυρή έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δράση» στην Συρία, δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να προβλέπει μια αποτελεσματική επιβολή.

Βάσει των ευρημάτων ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την χρήση χημικών όπλων τον περασμένο μήνα στα περίχωρα της Δαμασκού, ο Μπαν ζήτησε επίσης να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές.