Οι μαχητές των Επιτροπών Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) εκδίωξαν ενόπλους τζιχαντιστές από ένα χωριό στην βορειοανατολική Συρία, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις που προκάλεσαν 20 θανάτους και στις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι μαχητές των YPG πήραν τον έλεγχο του χωριού Αλούκ, ανατολικά της πόλης Ρας αλ Άιν», η οποία βρίσκεται στην μεθόριο με την Τουρκία, έπειτα από τέσσερις ημέρες μαχών με τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και του Μετώπου Αλ Νόσρα, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, διευκρινίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή του.

Οι τζιχαντιστές εισήλθαν στο χωριό προερχόμενοι από την μεθοριακή ζώνη, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Οι συγκρούσεις στην βορειοανατολική Συρία μεταξύ κουρδικών πολιτοφυλακών και τζιχαντιστών ξεκίνησαν τον Ιούλιο και έχουν επιτρέψει στους Κούρδους να κερδίσουν έδαφος σε διάφορες ζώνες.

Πριν από την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, οι Κούρδοι υφίσταντο διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Στα μέσα του 2012, ο συριακός στρατός αποσύρθηκε από τις κουρδικές ζώνες για να συγκεντρωθεί σε άλλες ανταρτικές ζώνες και με στόχο να διατηρήσει τους Κούρδους εκτός της σύγκρουσης.

Οι Κούρδοι, οι οποίοι αποτελούν το 15% του συριακού πληθυσμού, προσπάθησαν να παραμείνουν ουδέτεροι στην συριακή σύγκρουση και να εγκαθιδρύσουν στην περιοχή τους μια μορφή αυτονομίας.

Παράλληλα το Παρατηρητήριο γνωστοποίησε ότι τέσσερις επιδρομές σε διάστημα δεκαπέντε λεπτών πραγματοποιήθηκαν σήμερα από την πολεμική αεροπορία του καθεστώτος σε θέσεις ανταρτών στην Μπαρζέχ, βόρεια της Δαμασκού.

Οι αντάρτες έχουν εδραιωθεί στην ζώνη αυτή εδώ και μήνες και ο στρατός προσπαθεί να τους εκδιώξει.