Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τέσσερις μέρες μένουν πριν από την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, όμως τα δεδομένα για τον συνασπισμό που θα προκύψει από την κάλπη θυμίζουν... ρουλέτα, με τη μπίλια να στριφογυρίζει δίπλα από τον μεγάλο συνασπισμό CDU/CSU-SPD και τη διατήρηση του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος, με την είσοδο του FDP στη Βουλή την ύστατη ώρα. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι αυτή που θα διαλέξει, εμμέσως εταίρο.

Μετά το κάζο των Φιλελευθέρων στη Βαυαρία, όπου έμειναν εκτός κοινοβουλίου, η ένταση είναι εμφανής στον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και του κόμματος του Φίλιπ Ρέσλερ

Τα στελέχη του FDP καλούν ξεκάθαρα τη Μέρκελ και τους ψηφοφόρους του CDU να δώσουν «χείρα βοηθείας», δηλαδή ψήφους, που θα τους βοηθήσουν να πιάσουν το όριο του 5% και να μπουν στην Bundestag

«Ψηφίζοντας FDP ψηφίζετε για να μείνει η Μέρκελ» είναι το μήνυμα-τελεσίγραφο των Φιλελευθέρων προς τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος. Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Πάτρικ Ντέρινγκ, δήλωσε την Τρίτη πως το κόμμα του θα μπορούσε να βοηθηθεί στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής αν ζητηθεί από τους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν μια τακτική. «Ο μαυροκίτρινος συνασπισμός μπορεί και πάλι να εκλεγεί με μια επιδέξια κατανομή της ψήφου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ δόθηκε χθες και ήταν ξεκάθαρη. «Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν την πολυτέλεια να χαρίσουν ψήφους. Ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του. Είμαστε δύο ξεχωριστά κόμματα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος από το Πότσνταμ. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η Μέρκελ έχει την πρόθεση να βοηθήσει τους κυβερνητικούς εταίρους της κάνοντας πολιτικό «νεύμα» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ή εάν σκοπεύει να μη ρισκάρει χάνοντας ψήφους, συμβιβαζόμενη με τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και έτσι να προσπαθήσει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να είναι σε θέση ισχύος στον συνασπισμό. 

Προς το παρόν, φαίνεται πως η ηγέτιδα του CDU, που θα κερδίσει μία τρίτη συνεχόμενη θητεία στην Καγκελαρία, κλίνει προς τη δεύτερη προοπτική, αφήνοντας το FDP στη μοίρα του, αφού το να χάσει σε ποσοστό και να μην μπουν στη Βουλή οι Φιλελεύθεροι θα είναι καταστροφή και θα σημάνει κυβέρνηση με κύριο χαρακτηριστικό την αστάθεια.

Η ρευστότητα, όμως, και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όμως, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το εβδομαδιαίο περιοδικό Stern, που δημοσιεύθηκε χθες, οι Φιλελεύθεροι εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 5%, δηλαδή το όριο-διαβατήριο για την είσοδο στην Κάτω Βουλή. 

Θα ρισκάρει το CDU με το να μη βοηθήσει τον παραδοσιακό του εταίρο, δημιουργώντας συνασπισμό με τον ιστορικό αντίπαλό του, με τον οποίον τους χωρίζουν πολλά; Η Μέρκελ ακολουθεί τακτική ή όντως δεν δίνει ψήφους;

Η απάντηση τις επόμενες ώρες και μέρες, στο επόμενο επεισόδιο του γερμανικού πολιτικού «θεάτρου».