Η Συρία είναι βέβαιη ότι ο ΟΗΕ δεν θα υιοθετήσει για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων μια απόφαση υπό το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, το οποίο προβλέπει μια προσφυγή στην βία, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ.

«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα των δυτικών δυνάμεων και εμείς πιστεύουμε ότι (το Κεφάλαιο 7) δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ καθώς δεν θα υπάρχει αιτιολογία για την χρήση του», σημείωσε ο Μόκνταντ.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση Σύρου υψηλόβαθμου αξιωματούχου όσον αφορά την συζήτηση που γίνεται για την προσφυγή στο Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει «μέτρα επιβολής», που εκτείνονται από τις οικονομικές κυρώσεις ως την χρήση βίας.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία πιέζουν για μια «δεσμευτική» απόφαση κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Απριλίου κοντά στην Δαμασκό, η οποία προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιών.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, σύμμαχος των συριακών αρχών, απορρίπτει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό το Κεφάλαιο 7.

Διπλωμάτες των πέντε μόνιμων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) εξέτασαν χθες, χωρίς να σημειώσουν σημαντική πρόοδο, ένα σχέδιο απόφασης που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την αποτελεσματική καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Οι διπλωμάτες των πέντε χωρών αποφάσισαν έπειτα από περίπου μία ώρα διαβουλεύσεων να ξανασυναντηθούν σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες.