Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, Λαρς Μπάρφεντ, έδωσε το πράσινο φως στο υπουργείο να διώξει νομικά τέσσερις ακτιβιστές της Greepeace, οι οποίοι εισέβαλαν στο χώρο όπου η βασίλισσα της Δανίας παρέθετε δείπνο στη διάρκεια της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Greenpeace Ισπανίας Χουάν Λόπεθ ντε Ουράλντε, τη Νορβηγίδα Νόρα Κρίστιανσεν, τον Ελβετό Κρίστιαν Σμουτζ και τον Ολλανδό Γιόρις Τίζσεν.

"Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικύρωσε την απόφαση για παραπομπή κάποιων ακτιβιστών της Greenpeace και της Greenpeace Nordic για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας κατά της βασίλισσας" της Δανίας, σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τέσσερις ακτιβιστές συνελήφθησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και απελευθερώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2010, όμως η αστυνομία δεν απέσυρε τις κατηγορίες εις βάρος τους για παράνομη εισβολή σε ξένη περιουσία και χρήση πλαστών εγγράφων.

Δύο από τους ακτιβιστές, ο Χουάν Λόπεθ ντε Ουράλντε και η Νόρα Κρίστιανσεν, είχαν καταφέρει να παραπλανήσουν τους άνδρες της ασφάλειας και να εισέλθουν στο χολ του πύργου Κρίστιανσμποργκ, που οδηγεί στην αίθουσα όπου θα γινόταν το γκαλά της 17 Δεκεμβρίου παρουσία ηγετών κρατών.

Στη συνέχεια οι ακτιβιστές ανήρτησαν ένα πανό στο οποίο έγραφαν "Οι πολιτικοί μιλούν, οι ηγέτες ενεργούν", ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της δίκης.