«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σερβία έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ταχύτατα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» εκτίμησε ο Επίτροπος της EE, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των κανονισμών είναι η βασική πρόκληση στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ένωση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σερβία έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ταχύτατα στην πορεία της προς την ΕΕ. Αυτό είναι πρωτίστως συνέπεια της αποφασιστικότητας όλων των Σέρβων ηγετών στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η χώρα να προσχωρήσει στην ΕΕ, καθώς και της υπάρχουσας ομοφωνίας όσον αφορά τη βούληση να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ» επεσήμανε ο κ. Φούλε.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ σε συνέντευξή του στο πλαίσιο οδηγού για τους δημοσιογράφους, με θέμα τα κεφάλαια 23 (δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια) στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ, που παρουσιάστηκε χθες στο Βελιγράδι, ανέφερε ότι η Σερβία ήδη έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην υιοθέτηση πολλών προτύπων της ΕΕ.

Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους οι Βρυξέλλες θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας - η δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δίκαιο, η ελευθερία, η ασφάλεια, αλλά και η αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, οι κλιματικές αλλαγές και ο οικονομικός έλεγχος, σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένεται επίσης η Σερβία να συμμετάσχει στη διαδικασία περιφερειακής συνεργασίας και συμφιλίωσης και να συνεχίσει να εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Ο κ. Φούλε υπενθύμισε ότι αυτό το μήνα θα αρχίσει η διαδικασία screening (αναλυτική εξέταση της νομοθεσίας για όλα τα κεφάλαια), σημειώνοντας ότι θα διαρκέσει από 18 έως 21 μήνες.

Η διαδικασία screening θα επιτρέψει να εντοπίσουμε τα κενά στη νομοθεσία και στην εφαρμογή και θα βοηθήσει τη Σερβία να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές, εξήγησε.

Η Σερβία πέτυχε ήδη τα αρχικά προσδοκώμενα αποτελέσματα σε τομείς προτεραιότητας, όπως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και η μάχη κατά της διαφθοράς. Τώρα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται γι' αυτά τα ζητήματα εξίσου ενεργά και επίμονα, συνέστησε ο κ. Φούλε.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης συνάντηθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, Μπράνκο Ρούζιτς και την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Τάνια Μίστσεβιτς.

Ο κ. Ρούζιτς δήλωσε, μετά τη συνάντηση, πως είναι πεπεισμένος ότι η Σερβία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έναν ειλικρινή φίλο στη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ και ότι δεν υπάρξουν νέοι όροι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.