Ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζεται η χρήση χημικών όπλων εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, στην κοινή διακήρυξη του Βούλγαρου προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ και του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Οι Βούλγαροι αναλυτές εκτιμούν ότι στο κείμενο παρουσιάζεται μια προσεκτική "εξισορρόπηση" των θέσεων του προέδρου και του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι ο Βούλγαρος πρόεδρος στις δημόσιες τοποθετήσεις του για την κρίση της Συρίας φέρεται να στηρίζει την πολιτική της Ουάσιγκτον για το θέμα, ενώ ο πρωθυπουργός εναρμονίζεται με τις απόψεις των Βρυξελλών και της Μόσχας υπέρ των διπλωματικών προσπαθειών πολιτικής λύσης στη Συρία.

Η "ταύτιση" απόψεων προέδρου και πρωθυπουργού για ένα κρίσιμο διεθνές πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας σχολιάζεται στα δημοσιεύματα ως ελπιδοφόρα ένδειξη για ενδεχόμενη εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών της βουλγαρικής Πολιτείας, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.