Στο τέλος του μήνα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα εξεταστεί η πρωτοβουλία του Μαυροβουνίου για εξαμερή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια,ιδέα που παρουσίασε την περασμένη άνοιξη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίγκορ Λούκσιτς.

Την πρωτοβουλία για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου (χωρίς να προκαταλαμβάνεται το καθεστώς) ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς μετά από συμφωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Η ιδέα απέσπασε τη στήριξη ειδικών από την ομάδα του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νταν" της Ποντγκόριτσας.

Η "Εξαμερής συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια" προβλέπεται να έχει Κοινοβουλευτική Συνέλευση, στην οποία θα μετέχουν δέκα εκπρόσωποι από κάθε κράτος - μέλος, σύμφωνα με κείμενο εργασίας που προώθησε προς τα κράτη, τα οποία αφορά η πρωτοβουλία.

Ακόμη, η δράση των συμμετεχόντων θα επικεντρωθεί και στην κατεύθυνση της συγκρότησης κοινής βαλκανικής αστυνομίας και θα καταβληθούν προσπάθειες για την απλοποίηση της διαδικασίας διέλευσης των συνόρων εντός του χώρου που περιλαμβάνει τις επικράτειες των κρατών - μελών και την κατάργηση του διαβατηρίου ως απαραίτητου ταξιδιωτικού εγγράφου με διαφύλαξη του ύψιστου βαθμού ασφάλειας στα σύνορα.

Στο non - paper περιγράφεται λεπτομερώς η πρωτοβουλία του Μαυροβούνιου υπουργού Εξωτερικών, η οποία προβλέπει για τα σημαντικότερα σχέδια που θα συμφωνούνται στις συναντήσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων να ορίζονται συντονιστές, με κύρος και διακρίσεις στο συγκεκριμένο πεδίο.

Στο αιτιολογικό της πρωτοβουλίας αναφέρεται ότι "η συγκεκριμένη ιδέα συνεργασίας αντικατοπτρίζει τις ειδικές ανάγκες που συνδέουν τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ίδια στιγμή αποτελεί μέσο για την ταχύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η μεμονωμένη αξιολόγηση της προόδου κάθε χώρας".

Σύμφωνα στο ότι η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί αδιαμφισβήτητο και σημαντικό στοιχείο των κοινών προσπαθειών, τα μέλη θα προτείνουν στενή συνεργασία ή ενοποίηση της περιφερειακής πρωτοβουλίας για το άσυλο, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες (MARRI), της Περιφερειακής πρωτοβουλίας κατά της διαφθοράς (RAI), με στόχο τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου για τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (BALPOL), αναφέρεται στην πρόταση προώθησης της πρωτοβουλίας.