Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που είναι ειδικοί σε θέματα χημικών όπλων αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν στην Συρία για να ερευνήσουν για τις διάφορες κατηγορίες που προσάπτονται στο συριακό καθεστώς και στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής τους.

«Ναι, θα επιστρέψουμε στην Συρία. Το χρονοδιάγραμμά μας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω πότε, αλλά θα είναι σύντομα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των επιθεωρητών, ο Σουηδός Όκε Σέλστρεμ.
Η ομάδα του, η οποία μετέβη στην χώρα τον Αύγουστο, συμπεραίνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 16η Σεπτεμβρίου ότι έγινε χρήση χημικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα στην συριακή σύγκρουση.

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ βρήκε «κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις» ότι το αέριο σαρίν σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους σε επίθεση στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.

«Η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε δεν είναι η συνολική», εξήγησε ο Σέλστρεμ.

«Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες κατά των δύο πλευρών που έχουν διατυπωθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες αφορούν χρονικά τον Μάιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «13 ή 14 κατηγορίες» κρίθηκαν άξιες για την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Σέλστρεμ διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές δεν ενδιαφέρονταν για το ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης της 21ης Αυγούστου. «Αυτή δεν είναι δική μας αποστολή», υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα της αποστολής θα διευκρινιστεί «σε μια εβδομάδα», σύμφωνα με τον Σέλστρεμ και μια έκθεση που θα καλύπτει το σύνολο των κατηγοριών μπορεί να παρουσιαστεί «ενδεχομένως ως τα τέλη του Οκτωβρίου».