Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ότι η στρατιωτική εκδοχή πρέπει "να παραμείνει στο τραπέζι" για να ασκηθεί πίεση στην Δαμασκό να σεβαστεί την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την σύναψη αυτής της συμφωνίας, προσθέτοντας ταυτοχρόνως ότι αναμένει "από το συριακό καθεστώς να συμμορφωθεί πλήρως με τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας". "Και στην περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστές, θα χρειαστεί μια πολύ αυστηρή διεθνής απάντηση", σημείωσε.

"Πιστεύω ότι η αξιόπιστη απειλή μιας στρατιωτικής δράσης είναι ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία μπόρεσε να έχει μια ευκαιρία και ότι, για να διατηρηθεί η ορμή της διπλωματικής και της πολιτικής διαδικασίας, θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή", συνέχισε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκρινε επίσης "ουσιαστικής σημασίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει γρήγορα μια αυστηρή απόφαση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πλαίσιο για μια ταχεία, ασφαλή και επαληθεύσιμη καταστροφή όλων των χημικών όπλων στην Συρία".