Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε, σήμερα, τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τα κράτη - μέλη για την ενεργοποίηση μέτρων προστασίας που προβλέπονται στο άρθρο 39 της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ, επειδή ο νόμος της χώρας για το ένταλμα σύλληψης δεν είναι εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα κράτη - μέλη έχουν διορία δέκα ημερών να απαντήσουν για το θέμα και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι κυρώσεις για την Κροατία, αν η χώρα εντός των επόμενων ημερών δεν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί, αλλά δεν είναι αναγκαίο, να αποδεχθεί τη γνώμη των κρατών - μελών, καθώς σύμφωνα με τη συνθήκη προσχώρησης έχει την ευθύνη για ενεργοποίηση μέτρων προστασίας.

Αφορμή για τη διαμάχη μεταξύ της κροατικής κυβέρνησης και της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Δικαιοσύνης είναι ο νόμος, γνωστός ως "lex Perkovic", με τον οποίο η εφαρμογή εντάλματος σύλληψης περιορίζεται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2002.

Στην Κροατία καταλογίζεται ότι με την τροπολογία αυτή προστάτευσε από έκδοση τον πρώην ανώτατο αξιωματούχο των γιουγκοσλαβικών και κροατικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς.

Η Γερμανία καταζητεί τον Πέρκοβιτς καθώς τον θεωρεί ύποπτο για συμμετοχή στη οργάνωση της δολοφονίας του Κροάτη μετανάστη Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983 στη Βαυαρία.

Ως πιθανά μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κροατία προτείνονται "ενισχυμένη επιτήρηση και αναστολή διάθεσης πόρων για την προετοιμασία ένταξης της χώρας στη ζώνη Σένγκεν".

Σε ερώτηση τι σημαίνει ενισχυμένη επιτήρηση, η εκπρόσωπος της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι είναι μία από τις εκδοχές που προτείνονται και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση με τα κράτη - μέλη.

"Ενισχυμένη επιτήρηση μπορεί να σημαίνει ότι από την Κροατία θα ζητηθεί έκθεση για την εφαρμογή των νόμων στο πεδίο της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων ή σε σχέση με την χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αλλά, τελική απόφαση δεν υπάρχει ακόμη και δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένη" ανέφερε η κ. Αντρέεβα και απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξει μετενταξιακή επιτήρηση όπως συμβαίνει με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Όσον αφορά στην αναστολή διάθεσης πόρων για την ένταξη στο χώρο Σένγκεν, η Κροατία φέτος έλαβε 40 εκ. ευρώ και ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να μην λάβει τα προβλεπόμενα 80 εκ. ευρώ.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων μετά από προειδοποιήσεις και ανταλλαγές επιστολών με εκπροσώπους των αρχών της Κροατίας στη διάρκεια του καλοκαιριού.

"Η Επιτροπή ζήτησε από την Κροατία άμεσα και άνευ όρων να τροποποιήσει το νόμο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και να τον εναρμονίσει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία" αναφέρθηκε.

Αυτό δεσμεύθηκαν να κάνουν οι κροατικές αρχές στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κροατία αποδέχθηκε να αλλάξει το νόμο, αλλά έθεσε όρο να ισχύσει από τις 15 Ιουλίου του 2014.

"Αυτή η μακρά αναβολή είναι απαράδεκτη" σύμφωνα με την Επιτροπή.