Για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι γι’ αυτή τη διαδικασία χρειάζεται χρονικό διάστημα ενός έτους.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews παραδέχθηκε ότι η χώρα διέθετε πολύ σημαντικό χημικό οπλοστάσιο, αλλά, όπως είπε, το καθεστώς της Δαμασκού ήταν υποχρεωμένο να διαθέτει αυτό το οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τον σύρο πρόεδρο, το κόστος της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου είναι μεγάλο καθώς θα φτάσει στο «ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία για τα χημικά όπλα ενώ, όπως επισήμανε, είναι στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας θέλει να τα πάρει.

Επιπλέον, ο κ. Άσαντ επέμεινε ότι οι δυνάμεις του δεν είναι υπεύθυνες για την επίθεση με τα χημικά σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Συρία δεν βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο αλλά δέχεται συντονισμένη επίθεση από την Αλ Κάιντα.

Απευθυνόμενος, τέλος, στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον προέτρεψε «να ακούσει την καλή διαίσθηση του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών».