Οι συνοριοφύλακες προσπαθούν απεγνωσμένα να ελέγξουν την λαοθάλασσα των πολιτών, που εγκαταλείπουν την Λιβύη και σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, υπολογίζονται σε 140.000.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνοριοφύλακες πυροβολούν στον αέρα για να καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν, το πλήθος, που προσπαθεί να περάσει στην Τυνησία από το σημείο Ras Jdir.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η κατάσταση περιγράφεται ως χαοτική,καθώς αυξάνονται οι πολίτες που θέλουν να περάσουν στην Τυνησία και έχουν αναφερθεί περιστατικά, λιποθυμιών και κατάρρευσης, καθώς οι περισσότεροι έχουν πάθει αφυδάτωση και είναι σε άθλια κατάσταση.

Από την πλευρά των συνόρων με την Τυνησία, εθελοντές πατούν μπουκάλια με νερό στο πλήθος, ενώ άλλοι προσπαθούν να δώσουν φαγητό στους ανθρώπους, που έρχονται από την “κόλαση” της Λιβύης και προσπαθούν να καταφύγουν στην Τυνησία.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι σε χρονικό διάστημα εννέα ημερών, περίπου 75.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα και στην πλειοψηφία, πρόκειται για ξένους εργάτες.

Επίσης τονίστηκε ότι χιλιάδες Βιετναμέζοι και εργάτες από το Μπαγκλαντές, χρειάζονται άμεσα τροφή, νερό και στέγη.

Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες του ΟΗΕ, είναι ανεπαρκής,καθώς ενώ έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του για την υποδοχή 10.000 προσφύγων και αναμένεται να τις διπλασιάσει τις επόμενες ημέρες, με στόχο την περίθαλψη 20.000 ατόμων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανθρωπιστικού έργου.