Τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, κατονόμασε σήμερα ως τον άνθρωπο πίσω από την πρόσφατη ένοπλη επίθεση κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Αφρίκα”, ο εκδότης της εφημερίδας και δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ.

Ο Λεβέντ κατέθεσε σήμερα στην «αστυνομία» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, μετά από το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του αναφορικά με την γκανγκστερική επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας και το απειλητικό σημείωμα, που του άφησαν.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι του τηλεφώνησαν από την «αστυνομία» και του ζήτησαν να τους δώσει κατάθεση, και η «αστυνομία» τον επισκέφθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του και του πήρε την κατάθεση. "Στην κατάθεση παρέθεσα όσα αποκαλύψαμε σήμερα και απάντησα σε ορισμένες ερωτήσεις", είπε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος.

Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει ανοικτά τον Μπουλέντ Αρίντς, για την γκανγκστερική επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας, με τη ρίψη δύο πυροβολισμών και τη θυροκόλληση απειλητικού σημειώματος. Ο Αρίντς, σύμφωνα με τον Λεβέντ, ελέγχει τα Σώματα Ασφαλείας της Τουρκίας και ο βασικός λόγος -όπως υποστηρίζει ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος- που τον συνδέει με την υπόθεση είναι ο ρόλος που ο ίδιος (ο Λεβέντ) και το κίνημα «Γιασεμί» έπαιξαν στο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων της 28ης Ιανουαρίου.

Όπως μετέδωσε από το πρωί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προχθές τηλεφώνησε στον Σενέρ Λεβέντ από την Τουρκία κάποιος άνδρας , που του είπε ότι είναι ο Ογούζ Φελέκ. Πρόκειται για τον αδελφό του Ισμέτ Φελέκ, γνωστού «νονού της μαφίας και έμπορου ναρκωτικών», που κρατείται στις τουρκικές φυλακές ως υπόδικος. Ο Ογούζ Φελέκ είπε στον Σενέρ Λεβέντ ότι είναι ο άνθρωπος που διενήργησε την επίθεση εναντίον της εφημερίδας του την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου. Ο Ισμέτ Φελέκ είναι φίλος του αδελφού του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Λεβέντ σημειώνει ότι στην αρχή δεν πίστεψε ότι πίσω από την ένοπλη επίθεση ήταν ο Ογούζ Φελέκ και σκέφτηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να στρέψει αλλού την προσοχή της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης, που επέδειξε ισχυρή συμπαράσταση στον ίδιο τον Λεβέντ και τους συνεργάτες τους μετά την επίθεση, αλλά και ενόψει του αυριανού νέου συλλαλητηρίου. Ωστόσο, ο Φελέκ του ανέφερε δύο περιστατικά, που, όπως λέει ο Λεβέντ, έδωσε βάση στα λεγόμενα του.

Δηλαδή ότι στην εφημερίδα είχε φτάσει με «κούριερ» ένας κλειστός φάκελος (που περιείχε απλά λευκές κόλλες), για τον Σενέρ Λεβέντ, τον οποίο όμως παρέλαβε άλλος δημοσιογράφος της «Αφρίκα». Ο Φελέκ είπε στον Λεβέντ ότι «αν άνοιγε ο ίδιος την πόρτα για να παραλάβει τον φάκελο, σήμερα δεν θα ήταν ζωντανός».

Το δεύτερο περιστατικό έχει σχέση με την παραγγελία φαγητού από δημοσιογράφους της «Αφρίκα». Όπως αποκάλυψε ο Φελέκ στον Λεβέντ ο άνθρωπος, που μετέφερε το φαγητό στην εφημερίδα είχε οδηγίες, αν παραλάμβανε την παραγγελία ο Λεβέντ, να τον εκτελέσει. Ο κ. Λεβέντ επιβεβαίωσε ότι όντως τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα είχαν παραγγείλει φαγητό για τους εργαζόμενους της εφημερίδας.

Το περασμένο καλοκαίρι και για διάστημα τεσσάρων μηνών ο Λεβέντ, ασχολήθηκε με τα κυκλώματα της μαφίας στα κατεχόμενα και τις διασυνδέσεις τους με την Τουρκία. Σε κάποια από τα ρεπορτάζ ασχολήθηκε με τη δράση του Ισμέτ Φελέκ και του συνεργάτη του, αδελφού του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΒΕΝΤ

Ο Σενέρ Λεβέντ γεννήθηκε στη Λευκωσία, από γονείς που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό Κρήτου Τέρρα της Πάφου. Μετά την αποφοίτηση του από το τουρκικό λύκειο στη Λευκωσία, εργάστηκε για ένα περίπου χρόνο, το 1967, στα τουρκικά προγράμματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Στη συνέχεια μετέβη για σπουδές δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στη Μόσχα, από το οποίο αποφοίτησε με διδακτορικό στη δημοσιογραφία. Από τη Μόσχα πήγε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1979 και άρχισε από την εφημερίδα «Σοζ» που εκφράζει κατά βάση την -ισχυρή σήμερα- συνδικαλιστική οργάνωση των Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών.

Έπειτα από τρία χρόνια πήγε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στην εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι», ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στην «Ορτάμ». Το 1990 πήγε στη Μόσχα ως ανταποκριτής αρχικά της τουρκικής εφημερίδας "Γκιουνέζ" και στη συνέχεια του τουρκικού περιοδικού «Νόκτα» και του ραδιοφώνου «Άγκυρα».

Το 1997, ο Σενέρ Λεβέντ επιστρέφει και πάλι στην Κύπρο και αρχίζει αμέσως να υλοποιεί το όνειρο του, να εκδώσει δική του εφημερίδα. Ήταν η «Αβρούπα» (Ευρώπη), σε εποχή που το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς ήταν κάθετα εναντίον της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η γραμμή της «Αβρούπα» ήταν ανοικτά κατά της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και υπέρ του σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κοινού κράτους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η εφημερίδα, ο Σενέρ Λεβέντ και οι συνάδελφοι του μπαίνουν στο στόχαστρο του καθεστώτος Ντενκτάς και των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων και οργανώσεων και δέχεται διαρκώς απειλές κατά της ζωής τους.

Δύο βομβιστικές επιθέσεις έγιναν στο τυπογραφείο της «Αβρούπα», ενώ εναντίον της εφημερίδας κινήθηκαν αγωγές για «λίβελους» και «εξύβριση εξουσιών», από τον Ραούφ Ντενκτάς και το καθεστώς. Ο Λεβέντ συνελήφθη, φυλακίστηκε, δικάστηκε, αλλά στο τέλος αθωώθηκε και οι Τουρκοκύπριοι τον υποδέχτηκαν με αυθόρμητο συλλαλητήριο. Το Δεκέμβριο του 2001, «δικαστήριο» των κατεχομένων επιδικάζει ένα εξωφρενικό για την εποχή πρόστιμο εναντίον της «Αβρούπα», που, όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν δυνατόν να πληρωθεί κι έτσι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας κατάσχονται για να καλύψουν μέρος του ποσού.

Η «Αβρούπα» ανέστειλε την κυκλοφορία της στις 14 Δεκεμβρίου 2001, αλλά την επομένη ο Σενέρ Λεβέντ άρχισε να εκδίδει εφημερίδα με τον ειρωνικό τίτλο «Αφρίκα» (Αφρική), για να καταδείξει ότι το καθεστώς των κατεχομένων και του Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι παρά ένα «κράτος» μαριονέτα, τύπου αφρικανικών δικτατορικών καθεστώτων.

Στη συνέχεια ίδρυσε την πολιτική κίνηση «Γιεσεμί», μέσω της οποίας, ο ίδιος, οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές των πολιτικών θέσεων της «Αφρίκα», κατέρχονται κάθε φορά στις διάφορες «εκλογικές» αναμετρήσεις στα κατεχόμενα. Στόχος τους είναι να προβάλουν την πολιτική τους εναντίον της τουρκικής κατοχής και του ασφυκτικού παρεμβατισμού της Άγκυρας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του ο Λεβέντ έδινε συνεντεύξεις και δεχόταν κόσμο. Στα λιτά γραφεία της «Αφρίκα» ετοιμάζονταν "πικέτα" για το αυριανό συλλαλητήριο. Σε ένα τοίχο ήταν τυπωμένη σε χαρτί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κίνημα «Γιασεμί» θα κάνει αισθητή την παρουσία του και στο προγραμματισμένο για αύριο συλλαλητήριο.

Σε άλλο σημείο δύο φωτογραφίες του, μετά την αθώωση του το 2001, με τον επίτιμο από τον περασμένο Νοέμβριο πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου δημοσιογράφο και φίλό του Ανδρέα Καννάουρο. Στη στήλη του «Ημερολόγιο» στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Σενέρ Λεβέντ στο σημερινό του άρθρο γράφει για τον διακεκριμένο Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο: «Είχαμε προχθές ακόμα έναν επισκέπτη, που μας συγκίνησε πολύ . Ήταν ο αγαπητός Ανδρέας Καννάουρος. Ήρθε με το νέο συμβούλιο, στο οποίο άφησε παρακαταθήκη την Ένωση Συντακτών Κύπρου. Ήταν πάντοτε δίπλα μας από την ημέρα που εκδόθηκε η εφημερίδα μας. Μας στήριζε. Αλλά τον γνωρίζω από πολύ πιο πριν. Είναι συμπονετικός. Ανοιχτόκαρδος. Γεμάτος αγάπη και φιλία. Η ζωή του είναι γεμάτη αγώνες. Έμαθα πολλά από εκείνον».

Το άρθρο κλείνει με την ευχή -ελπίδα του Σενέρ Λεβέντ ότι «στο τέλος θα έρθει το φως στην καταραμένη τούτη γη, που ποτίστηκε με αίμα».