Οι ανακριτές του ΟΗΕ δέχθηκαν πυρά και υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την έρευνα για την παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων, από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, με την εισαγωγή τριών πολεμικών ελικοπτέρων.

Οι υποψίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στρέφονται στην Λευκορωσία και η πληροφορία για τα στρατιωτικά ελικόπτερα ήλθε μετά ένα επταήμερο συγκρούσεων των "Δυνάμεων άμυνας κι ασφάλειας" του Γκμπαγκμπό και των "Νέων δυνάμεων" του Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις επαναφέρουν τα σενάρια εμφυλιοπολεμικής κατάστασης, στην Ακτή Ελαφαντοστού, όπως συνέβη το 2003 και το 2004.

Η ερεύνα για τον εντοπισμό των ελικοπτέρων οδήγησε τους ανακριτές του ΟΗΕ σε αεροδρόμιο κοντά στο Γιαμασούκρο, τη διοικητική πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας.

Η αποστολή του ΟΗΕ αμέσως δέχθηκε τα πυρά των στρατιωτών του Γκμπαγκμπό, όπως ανέφερε κατόπιν ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων, Χαμαντούν Τορέ, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι "οι έρευνες γιά τα ελικόπτερα θα συνεχιστούν. Θα ερευνήσουμε το θέμα αυτό λεπτομερώς, όμως έως τώρα οι έρευνες μας είναι άκαρπες".

Σημειώνεταί ότι το 2004 δυνάμεις πιστές στον Γμπαγκμπό βομβάρδισαν πολιτικούς αντιπάλους στο βόρειο τομέα της Ακτής του Ελεφαντοστού, μαζί με τους Γάλλους κυανόκρανους, που βρίσκονταν στην περιοχή.

Έκτοτε επιβλήθηκε εμπάργκο πώλησης οπλισμού για την Ακτή του Ελεφαντοστού, χωρίς όμως να εφαρμόζεται.