Οι ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης άφησαν σήμερα να εννοηθεί ότι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατά την 14η ημέρα της εξέγερσης, ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι, ελέγχει ακόμα μόνο την Λιβύη και συνεχίζει να αψηφά τις κλιμακούμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία εξετάζει όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών.

Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο γενικό επιτελείο τους στη Βεγγάζη, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης, για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, μετά τη σύσταση του στρατιωτικού συμβουλίου.

Η Σάλουα Μπουγάιγι, μέλος μιας ομάδας δικηγόρων και ακτιβιστών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας συνιστούν μεγάλη απειλή.

"Υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των δυνάμεών μας και αυτών του Καντάφι", παραδέχτηκε, διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι "διαιρεμένοι" μεταξύ αυτών που επιθυμούν και αυτών που διαφωνούν με τη "διεθνή λύση". Η δική της ομάδα ζητά να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί ο Καντάφι να ενισχύσει τα προπύργιά τους, την Τρίπολη και τη Σύρτη.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός μελετά το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούν από αέρος, ενδεχομένως κατ' εντολή του ΟΗΕ,στρατηγικοί στόχοι στη Λιβύη.

Η αντιπολίτευση απέκλειε μέχρι τώρα την πιθανότητα ξένης παρέμβασης, όμως πολλοί συνειδητοποιούν ότι οι δυνάμεις τους,υπολείπονται των καλά εξοπλισμένων ανδρών του Καντάφι.

Παράλληλα εκατοντάδες νεαροί Τουαρέγκ από το Μαλί και το Νίγηρα, μεταξύ των οποίων και πρώην αντάρτες, έχουν στρατολογηθεί από το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για να πολεμήσουν στη Λιβύη, όπως υποστηρίζουν βουλευτές από το βόρειο Μαλί.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να μεταπείσουν ιδίως τους πρώην αντάρτες αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες καθώς ο Καντάφι τους προσφέρει δολάρια και όπλα.

Οι βουλευτές υποστήριξαν ότι υπάρχει ένα "δίκτυο" που οργανώνει τη μεταφορά των νεαρών στη Λιβύη, μέσω αερογέφυρας από το Τσαντ, ενώ άλλοι πηγαίνουν οδικώς στη νότια Λιβύη.

Σημειώνεται ότι οι νομάδες Τουαρέγκ, υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο και ζουν μοιρασμένοι μεταξύ Νίγηρα, Μάλι, Αλγερίας, Λιβύης και Μπουρκίνα Φάσο.