Οι συντηρητικοί του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισαν έδαφος και φέρεται να εξασφαλίζουν το ίδιο ποσοστό με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς για πρώτη φορά μετά 18 μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Η δημοσκόπηση φέρει και τα δύο κόμματα να εξασφαλίζουν το 36% των προθέσεων ψήφου λίγο πριν από την διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου αμφότερων με στόχο τη χάραξη της πολιτικής τους ενόψει των προγραμματισμένων για το 2015 βουλευτικών εκλογών. Η τελευταία φορά που τα δύο κόμματα συγκέντρωναν το ίδιο ποσοστό δημοτικότητας ήταν τον Φεβρουάριο του 2012, ανέφερε η YouGov.

Άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς, αλλά η διαφορά αυτή μειώνεται σταθερά μετά τη διαμάχη με αφορμή τη χρηματοδότηση του κόμματος που προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία του Εντ Μίλιμπαντ και την πτώση του ποσοστού δημοτικότητάς του.

«Οι Εργατικοί είδαν το διψήφιο προβάδισμά τους να εξαφανίζεται μέσα σε εβδομάδες. Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας γι αυτούς ενδέχεται να μετατραπεί σε φθινόπωρο της απόγνωσης», δήλωσε στην εφημερίδα Sun που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση ο πρόεδρος της YouGov Πίτερ Κέλνερ.

Η δημοφιλία των συντηρητικών ενισχύθηκε από τα σημάδια ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας ύστερα από μία μακρά περίοδο ύφεσης, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν υποστηρίζει ότι δικαιώνει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας τα οποία επέβαλε από το 2010 που ανέλαβε το υπουργείο.