Απέβαλε τη Λιβύη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος. Νέοι υπουργοί και γενικός εισαγγελέας διορίστηκαν από τον λίβυο ηγέτη.

Την ίδια ώρα, διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ούτως ώστε να προετοιμαστούν για "κάθε ενδεχόμενο".

Αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές μονάδες παίρνουν θέση στη Μεσόγειο για την περίπτωση στρατιωτικής ή ανθρωπιστικής επέμβασης, ενώ ο Καναδάς έστειλε μία φρεγάτα για τους ίδιους σκοπούς. Tα δύο αμερικανικά πλοία εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος της Διώρυγας.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ευρώπη άρχισαν να σχεδιάζουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, εν μέσω αντιρρήσεων από τη Ρωσία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε, πάντως, πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι "εξαιρετικά δύσκολη", ενώ ο αμερικανός υπουργος Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για "χρήση στρατιωτικών δυνάμεων" στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Αμερικανικές πιέσεις

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

Οι Γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να "σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία".

Η απόφαση "ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας".

Μαύρος καπνός κάλυψε την Τρίπολη

Ένα βυτιοφόρο πήρε φωτιά σήμερα το πρωί σε συνοικία της Τρίπολης, με αποτέλεσμα πυκνός μαύρος καπνός να καλύψει την περιοχή και να προκαλέσει αρχικά έντονους φόβους καθώς δεν ήταν γνωστά τα αίτιά του. Το βυτιοφόρο ανεφλέγη κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν πολλοί ανταποκριτές του ξένου Τύπου.

Αρκετά οχήματα της πυροσβεστικής κατευθύνονται προς το σημείο πάνω από το οποίο υπάρχει πυκνός καπνός, διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τρίπολη.

Νέοι υπουργοί για τον Καντάφι

Εν τω μεταξύ, ο Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Στη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι διόρισε τον Μασούντ Αμπντελ Χαφίζ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ Αχμαμπάντ αλ-Καμούντι αντικατέστησε τον Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζλεΐλ.

Επίσης, ο Μοχάμεντ Ακρι Αλ-Μαχγκούμπι διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στη θέση του Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αμπάρ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.