Η δολοφονία στο Ζβέτσαν αστυνομικού της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) ήταν προσχεδιασμένη επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση στο βόρειο Κόσοβο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Κόσοβο της Σερβικής Βουλής, Μίλοβαν Ντρέτσουν.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για προσχεδιασμένη επίθεση, η οποία έχει στόχο την αποσταθεροποίηση του βορείου Κοσόβου σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ενώ πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές» δήλωσε ο κ. Ντρέτσουν.

Στο βόρειο Κόσοβο και νωρίτερα υπήρξαν προκλήσεις και επεισόδια που προκάλεσαν άγνωστοι δράστες και όλα αποδόθηκαν σε Σέρβους, υπογράμμισε.

«Το επεισόδιο συνέβη σε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση και λεπτό θα είναι και το ζήτημα του εντοπισμού των δραστών» υπογράμμισε ο κ. Ντρέτσουν σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτη η βία, κυρίως εναντίον μελών των διεθνών δυνάμεων και ότι αξίζει την απόλυτη καταδίκη.

Για τη σταθερότητα και την ειρήνη στο βορρά είναι αναγκαίο να βρεθεί ο δράστης, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, κοντά στην πόλη Ζβέτσαν σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων δραστών μέλος της Eulex.

Οι άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον δύο οχημάτων της Eulex, στα οποία επέβαιναν έξι μέλη της αποστολής με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος της, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και υπέκυψε στα τραύματά του.