Μέλος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) δέχθηκε επίθεση με αυτόματο όπλο, νωρίς το πρωί, στο Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μίλαν Ιβάνοβιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι όταν το μέλος της Eulex μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δεν είχε τις αισθήσεις του και ότι έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά χωρίς επιτυχία.

Το θύμα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, είναι Λιθουανός και έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο. Η εκπρόσωπος της Eulex, Ιρίνα Γκουντέλιεβιτς δήλωσε μόνο ότι το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στο βόρειο Κόσοβο, στο Ζβέτσαν, αλλά δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Tanjug, το επεισόδιο συνέβη στο δρόμο που συνδέει την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα με τη διάβαση Γιάρινιε. Εκεί, άγνωστοι πυροβόλησαν σε δύο οχήματα της Eulex, στα οποία επέβαιναν έξι μέλη της αποστολής που πήγαιναν στην πύλη 1 για την αλλαγή βάρδιας.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), η αστυνομία της Eulex και η αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας έξω από το νοσοκομείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Η Eulex καταδίκασε “οξύτατα τη δειλή πράξη βίας” εναντίον των μελών της και κάλεσε όσους ήταν αυτόπτες μάρτυρες ή γνωρίζουν κάτι για το περιστατικό να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και να δώσουν στοιχεία στην αποστολή της ΕΕ.

Η Eulex εξέφρασε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος.