Η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε διαδοχικά τη Διακήρυξη με τις Εθνικές Προτεραιότητες της Βουλγαρίας και τον Απολογισμό του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι για τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησής του.

Οι προτεραιότητες της πολιτείας είναι ο μεθοδικός προγραμματισμός για την ενίσχυση της οικονομίας και η ένταξη της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης στην «μεσαία τάξη» της ευρωπαϊκής οικογένειας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει στην αποπληρωμή οφειλών της προς τις επιχειρήσεις, καθώς η χρόνια καθυστέρησή τους έχει οδηγήσει δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πτώχευση. Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μειωθεί η ανεργία και να υπάρξει πορεία βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης της Βουλγαρίας με ειδικό πρόγραμμα.

Πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση αυτών των εθνικών προτεραιοτήτων, με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, και προτείνει το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ), όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Σεργκέι Στανίσεφ.

«Ευχολόγιο που θυμίζει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο», χαρακτήρισε τη Διακήρυξη ο πρόεδρος του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, που δεν παρέστη στη συζήτηση του κειμένου. Οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την ψηφοφορία της Διακήρυξης έπειτα από λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Τις μακροπρόθεσμες εθνικές προτεραιότητες ενέκριναν ομόφωνα 114 βουλευτές του ΒΣΚ, του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) και του «Ατάκα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι παρουσίασε τον Απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, υπό τον τίτλο «Εκατό μέρες, εκατό μέτρα». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει πάψει να φοβάται και η αποκατάσταση της νόμιμης τάξης θα συμβάλει στην ενθάρρυνση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στις φορολογικές ελαφρύνσεις και στην προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας στον επιχειρηματικό κόσμο και στα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αναφέρθηκαν οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι και επισήμαναν, ότι η κυβέρνηση Ορεσάρσκι έχει πετύχει πάρα πολλά. Το κυβερνητικό έργο “υποδαυλίζουν οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σόφια από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός της Βουλγαρίας”, όπως είπε ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ.

Ο κ. Σίντεροφ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ανακάλυψη των δραστών για τις εννιακόσιες παράνομες υποκλοπές τηλεφώνων από όργανα του υπουργείου, που έχουν διαπιστωθεί στην εποχή του προκατόχου του Τσβετάν Τσβετάνοφ (εναντίον του οποίου η εισαγγελία έχει απαγγείλει κατηγορητήριο για υπηρεσιακή ανεπάρκεια), σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας Σωτίρ Τσάτσαροφ.

Όσον αφορά στην πρόταση μομφής που κατέθεσε το GERB κατά της κυβέρνησης,ο αρχηγός των Σοσιαλιστών κ. Στανίσεφ την χαρακτήρισε «επίδειξη ανούσιας αντιπαράθεσης, την οποία δεν πρόκειται να καταλάβει η βουλγαρική κοινωνία που ζητάει διάλογο και συνεργασία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων».