Νομοσχέδιο για την καταβολή αποζημιώσεων από πρώην βασανιστές του κομμουνιστικού καθεστώτος, για τις πράξεις που διέπραξαν στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενέκρινε η ρουμανική κυβέρνηση.

Στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι, η καταβολή αποζημίωσης θα έχει χρονική διάρκεια έως πέντε έτη. Το ποσό της αποζημίωσης δεν θα είναι μικρότερο από το 25% ούτε μεγαλύτερο από το 75% του καθαρού εισοδήματος του ατόμου που καταδικάσθηκε για τέτοιου είδους πράξεις.

Στις 16 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρουμανίας ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι, οι πρώην βασανιστές του κομμουνιστικού καθεστώτος που καταδικάστηκαν, τελεσίδικα, το 1989 από δικαστήριο για τη διάπραξη αγριοτήτων την περίοδο 6 Μαρτίου – 22 Δεκεμβρίου 1945, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αποζημιώσεις. Τα χρήματα αυτά θα "τροφοδοτούν" ένα ειδικό ταμείο που θα συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην επιβολή χρηματικής ποινής που θα έχει συμπληρωματικό “χαρακτήρα” στην ποινική καταδίκη των πρώην βασανιστών. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, από όσους καταδικάστηκαν για τη διάπραξη τέτοιων πράξεων- από το Μάρτιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 1945- που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, τον τραυματισμό ή τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των ατόμων που εκδιώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς.