Την ίδια ώρα που μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στους τρόπους που θα βρεθούν για να συρρικνωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτό το χρόνο, μία ακόμα εντονότερη φιλονικία έχει ξεσπάσει στο Κογκρέσο με αντικείμενο το ζήτημα της μείωσης του εφάπαξ που δίνεται από τη Κοινωνική Πρόνοια σε όσους συνταξιοδοτούνται, προκειμένου να εξοικονομηθούν κεφάλαια μακροπρόθεσμα.

Αμφίβολο παραμένει το κατά πόσον το Κογκρέσο θα καταφέρει να συμφωνήσει στο πως να μεταρρυθμίσει το βεβαρημένο κυβερνητικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, που παρέχει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας στους ηλικιωμένους από το 1933.

Σε μεγάλο βαθμό πάντως, η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, εκτιμάται ότι έχει να κάνει με το κατά πόσο ο πρόεδρος Ομπάμα θα θελήσει να επιμείνει σε μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια με υψηλό πολιτικό ρίσκο, ενόψη και των προεδρικών εκλογών του 2013, όπου θα επιδιώξει την επανεκλογή του.

Μέχρι τώρα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει σε διάλογο για το θέμα της μεταρρύθμισης, η ίδια δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ή μη, της προσπάθειας για μεταρρύθμιση στον τομέα των κοινωνικών παροχών, το εφάπαξ των συνταξιοδοτούμενων θα συνεχίσει να παρέχεται αμετάβλητο μέχρι το 2037.

Η κοινωνική ασφάλιση ήταν για δεκαετίες στις ΗΠΑ, ένας τομέας που παρήγαγε πλεόνασμα φορολογικών εσόδων για το κράτος. Τώρα πλέον, από τη μια η δραματική αύξηση όσων αιτούνται συνταξιοδότησης και από την άλλη η χρηματοδότηση από το πλεόνασμα άλλων φοροαπαλλαγών και κυβερνητικών προγραμμάτων, έχουν δημιουργήσει την αναγκαιότητα να επιστραφούν τα χρήματα στην κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα, το  σώμα της Γερουσίας θα υπερψηφίσει τελικά τα ξημερώματα της Τετάρτης, το κονδύλι που έχει ήδη πάρει την έγκριση της Αμερικανικής Βουλής και το οποίο προβλέπει την επέκταση της κυβερνητικής χρηματοδότησης για δύο εβδομάδες ακόμα, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας, των δημόσιων υπηρεσιών, αυτή την εβδομάδα.

Την απόφαση για την υπερψήφιση, ανακοίνωσε την Τρίτη στο χώρο της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ και υψηλόβαθμοι βοηθοί του δήλωσαν ότι, το Κογκρέσο αναμενεται να δώσει την τελική έγκριση, που θα ανοίξει το δρόμο για τον πρόεδρο Ομπάμα να υπογράψει το νομοσχέδιο.